Badzitje voor jouw baby: wanneer welk badzitje?

Badzitjes maken het badderen leuker en makkelijker! Voor jouw kleine kroost, maar ook voor jou. Want een badzitje geeft jullie allebei meer vrijheid. Voor jouw baby vrijheid om veilig en lekker te bewegen en te spetteren. Voor jou geeft het badzitje wat meer vrijheid om goed te kunnen wassen, met een hand wat spulletjes te pakken, zonder dat je daarbij met beide handen jouw baby hoeft vast te houden.

Maar wanneer is nu welk badzitje handig? We zetten hieronder onze (koop)tips op een rijtje.

Badzitje vanaf welke leeftijd?

Badzitjes en stoeltjes zijn al vanaf een aantal maanden handig. Let goed op: er zijn verschillende typen badzitjes. Er zijn hele mooie zitjes die eigenlijk meer een soort van ligstoeltjes zijn. Daarin ligt jouw baby heerlijk achterover, met veel steun aan de achter-, onder- en zijkanten zodat jouw baby niet zomaar wegglijdt of wegdraait. Daar kunnen baby’s dus al vanaf jongere leeftijd in.

Daarnaast zijn er badzitjes waar jouw baby of kind echt rechtop moet zitten. Soms kan een handdoek in de rug nog wat steun geven, maar deze badzitjes zijn pas geschikt en leuk vanaf het moment dat jouw baby zelfstandig kan zitten.

Badzitje baby: 8 maanden

Vanaf het moment dat jouw kind zelfstandig kan zitten is het ideale badzitje een zitje waarin hij/zij rechtop kan zitten. Vaak is dit rond de 8 maanden (vanaf 6 maanden). Rechtop zitten in een stoeltje biedt dan veel vrijheid voor jouw kind. Met wat steun rondom kan er dan lekker met bakjes, visjes, foam diertjes en ander leuk badspeelgoed gespeeld worden. Bovendien bieden veel badzitjes zelf al leuk vermaak doordat ze kleurrijk zijn, leuke onderdelen hebben die kunnen draaien en geluid maken!

Wanneer badzitje gebruiken?

Een badzitje kun je om meerdere redenen gebruiken.

  • De allerbelangrijkste reden is wat ons betreft vrijheid voor mama of papa. Doordat jouw kind al veilig en geborgen zit heb jij de vrijheid makkelijker jouw kind te wassen, speelgoed aan te reiken, etc.
  • Voor bad maar ook voor in de douche! Vergeet ook niet dat een badzitje (vooral de liggende variant) prima in de douche gebruikt kan worden. Let natuurljk op dat het voldoende warm is, maar voor een snelle wasbeurt kan het heel handig zijn dat je jouw kind even fijn en veilig in een zitje kan zetten om te wassen.
  • Om jouw kind meer (speel)vrijheid te geven en vetrouwd te laten raken met water. Door zelfstandig te spetteren en bewegen in het water raakt jouw kleine comfortabel en vertrouwd met water. Een badzitje kan daar zeker bij helpen.

Vtech badzitje of OK Baby Badzitje?

Er zijn allerlei merken badzitjes. We lichten er hier even twee uit.

  1. Vtech heeft leuke, kleurrijke badzitjes met veel toeters en bellen. Leuk om jouw kind te prikkelen, in bad lekker te laten draaien aan alles dat beweegt of zelfs geluid maakt.
  2. OK Baby wordt soms als een wat meer budgetoptie gezien en heeft wat soberdere maar prima badzitjes. Daarnaast heeft OK Baby zeker in de liggende variant een aantal mooie badzitjes. Onze favoriet is bijvoorbeeld Jelly Junior in Taupe. Een mooi badzitje dat is gemaakt uit zacht en geperforeerd rubber. Zo kun je je baby makkelijk afspoelen en loopt het water makkelijk weg. De onderkant bevat daarbij een antisliplaag zodat het zitje stevig staat en niet zomaar wegglijdt. Je klapt de poten eenvoudig in zodat je het zitje makkelijk op kunt bergen. Handig wanneer je toch al zoveel badspeelgoed hebt! 🙂  
Badzitje OK Baby
Liggend badzitje OK Baby

Baby badzitjes uit onze shop