Vanaf wanneer kun je starten met badspeelgoed?

Spetteren is voor alle leeftijden! Dat zul je snel genoeg merken. Baby’s die nog liggend in de hand van mama of papa in bad gaan halen al heel veel lol uit simpel spetteren en bewegen in bad. Maar vanaf welke leeftijd is welk badspeelgoed leuk? Je leest het hieronder.

0 tot 6 maanden – Tijd voor het eerste badspeeltje 
Als je baby een paar maanden oud is gaan ze natuurlijk kleuren zien. Willen ze dingen vastpakken. Op dit moment kan het al leuk zijn hele kleine badspeeltjes te geven. Let wel goed op dat het speelgoed dat je gebruikt zacht is, goed vast te pakken is en bovendien veilig: vrij van gaatjes, gemaakt met goede materialen. Je kunt dan denken aan wat zachte foamletters of cijfers of bijvoorbeeld zachte knijp badspeeltjes.

Vanaf 6 maanden – kleuren en vormen
Vanaf een maand of zes begint de lol toe te nemen maar ook de motorische vaardigheden. Baby’s pakken al heel bewust speeltjes vast, zien de felle kleuren goed. Het kan dan leuk zijn om wat drijvend speelgoed te introduceren; een leuk badbootje of knijpspeeltjes die blijven drijven. Vaak zorgen simpele bakjes en emmertjes al voor genoeg plezier. Kijk bijvoorbeeld eens naar de bootjes van Little Dutch of de kleurrijke emmertjes en bakjes van Skip Hop.

Zelfstandig zitten
Bovendien kunnen vanaf 7 maanden (tot 13 maanden) sommige baby’s zelfstandig zitten. Ook de mogelijkheden om te spelen worden dan groter. Vergeet niet te kijken naar een leuk badstoeltje met leuke draaibare diertjes, knoppen en soms zelfs geluiden van bijvoorbeeld vTech of Maxi Cosie.

Vanaf 1 jaar – motoriek en coordinatie
Vanaf 1 jaar neemt de behendigheid en zelfstandigheid in bad toe. Ook de fantasie komt dan wat meer om de hoek kijken. Je kunt denken voor het ontwikkelen van de motoriek en coördinatie denken aan het spelen en (op)plakken van letters en cijfers (eenvoudig van foam, of de foamdiertjes van Bing). De badpuzzels van Quutopia zijn nog wat ingewikkeld maar de leuke diertjes en vormen spreken wel heel erg tot de verbeelding. Ook het overgieten van water in bakjes, een ijs-vormpje of een klein (drijvend) gietertje kan heel leuk zijn. Bekijk ook eens onze pagina met badspeelgoed voor kinderen van 1 jaar.

Genoeg leuk badspeelgoed dus! En vergeet niet: de grapjes van mama en papa of samen lekker badderen en spetteren maakt minstens zoveel pret!