Hoe kun je badspeelgoed schoonmaken?

Hoe kun je badspeelgoed nou het beste schoonmaken? Hoe voorkom je dat het gaat schimmelen, vuil wordt of water blijft verzamelen?

Het vervelende antwoord: opruimen werkt het beste! 😉 Maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen. Zo weet je zeker dat je kinderen veilig met het speelgoed kunnen blijven spelen….

Badspeelgoed: schimmels en bacteriën
Uit onderzoek blijkt dat er schimmels en bacteriën in badspeelgoed achter kunnen blijven doordat er (kraan/drink)water achterblijft in het speelgoed. Dat in combinatie met een vochtige, vaak warmere badkamerruimte is een ideale omgeving voor schimmels en bacteriën. Wat kun je doen zodat badspeelgoed niet schimmelt? Is er anti-schimmel badspeelgoed?

Maak gebruik van een badspeelgoed net of houder
Door je badspeelgoed in een speciaal badspeelgoed net, houder of organizer op te bergen geef je het water de kans weg te lopen. Deze netjes en houders zijn namelijk open en stellen in staat het speelgoed goed uit te lekken na een lekkere badder partij. Door hier het speelgoed in te bewaren heb je de grootste stap al gezet.

Spoel eventuele zeepresten af
Nadat badspeelgoed is gebruikt en eventueel opgeborgen, sproei het dan even kort af onder de kraan of douchekop met kraanwater zodat eventuele zeep- en shampoo resten niet achterblijven.

Badspeelgoed met gaatjes? Goed leeg laten lopen!
Heb je badspeelgoed met gaatjes? Zorg dan dat al het water uit het speelgoed is gelopen. Houd het speelgoed op de kop, knijp het uit de gaatjes of schud er even mee. Badspeelgoed met gaatjes is natuurlijk hartstikke leuk om rond te spuiten, maar een nadeel van dit speelgoed is dat het water in zich verzamelt en dat kan leiden tot schimmels als het lang in het speelgoed blijft zitten.

Grondig reinigen: een sopje of de vaatwasser
Af en toe kan het goed zijn wat grondiger te reinigen. Maak dan een sopje met een milde (afwas)zeep of wat soda. Spoel weer grondig na en zorg dat alle zeepresten verwijderd zijn. Voor sommig (hardplastic) speelgoed geldt dat een rondje vaatwasser soms ook wonderen kan doen. Spoel ook hier voor de zekerheid even grondig na en check of er geen water achterblijft door het speelgoed goed af te drogen.