Duurzaam badspeelgoed in 2022

Greentoys boot

Op de foto: de Green Toys boot 100% gemaakt van gerecyclede (plastic) melkflessen

Duurzaam speelgoed in 2022

Eigenlijk is duurzaam speelgoed van alle tijden. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het speelgoed van vroeger wellicht nog duurzamer is dan veel van het speelgoed dat we tegenwoordig zien. Wie kent er niet het speelgoed van Kapla? En wie heeft er ook Lego liggen dat al 30 jaar oud is? Maar gelukkig zijn er ook nieuwe ontwikkelingen en hebben steeds meer producenten aandacht voor duurzaamheid.

Waar kun je op letten bij het zoeken naar duurzaam speelgoed?
Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten wanneer je zoekt naar duurzaam speelgoed. We schrijven hieronder een aantal aandachtspunten voor je op:

  • Duurzaam materiaal

Het begint bij duurzaam materiaal. Materiaal dat lang meegaat, maar vooral ook materiaal dat duurzaam is verworven of ontwikkeld. Kijk bij houten speelgoed bijvoorbeeld naar het keurmerk. Dat zegt iets over waar het vandaan komt en of er sprake is (geweest) van duurzaam (bos)beheer.

Controleer bijvoorbeeld ook of speelgoed vrij is van plastics, gifstoffen en schadelijke stoffen zoals BPA. Zeker wanneer (kleine) kinderen het speelgoed mogelijk in de mond nemen.

Er zijn steeds meer voorbeelden van producten en merken die van mooi gerecycled materiaal worden gemaakt. Denk bijv. aan Green Toys dat werkt met 100% gerecycled plastic van melkflessen.

  • Duurzame productieprocessen

Wellicht is het speelgoed dat je voor ogen hebt gemaakt van mooie natuurlijke stoffen/textiel. Maar zijn deze ook op duurzame wijze geproduceerd, in een eerlijk productie- en arbeidsproces?

  • Levensduur van het speelgoed

Wat is de verwachte levensduur van het speelgoed? Een (bad)speeltje kan met goede materialen gemaakt zijn, maar wanneer er makkelijk water in blijft staan, het sneller slijt dan komt ook dit de duurzaamheid niet ten goede.

Tot slot: misschien is het speelgoed dat je voor ogen hebt wel tweedehands te koop? Ook dat is een manier waarop je invulling kunt geven aan duurzaamheid.

Dit bericht is gepost in Trends. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *